אלבום למוריה בת המצוה – שבת חקת תשמ"ב
ימים אלו מתאימים לפגוש ולהכיר יצירה יחודית, חד פעמית, אלבום לבת מצוה של הבכורה בנכדות של אדריכל מאיר בן אורי ז"ל.
אקדים ונדבר על ההכנות לשמחות בבית בן אורי מלידת ילד, דרך כניסה לעול מצוות ועד חתונה וחוזר חלילה., וזאת בקצירת האומר, שכן ראוי להציג כל אחד מנושאים אלו בהרחבה עם דוגמאות מוחשיות.
הלחנים המובילים.
לקראת לידתו של כל ילד, בן אורי הלחין מנגינה לפסוק הקשור לשם הנבחר או לפסוק משיר השירים . חלק מלחנים אלו, נשזרו במשך הזמן כלחנים מחוברים ומובילים לשבתות חגים ומועדים. ולדוגמה, אם הלחן לפסוק "גן נעול אחותי כלה..." משיר השירים נקבע כלחן לראש השנה – נעימה זו שימשה בברכת הנרות על ידי אמא ז"ל, ובברכת הבנים והבנות לאחר הדלקת נרות, לקידוש בליל התקדש החג, ולשיר המעלות בסוף הסעודה.
גם חלק מהנכדים הראשונים זכו שהולחנה מנגינה לפסוק/ים משיר השירים לקראת לידתם.
כל אחד מהילדים קיבל רשימה ובה מפתח הלחנים לכל חג ומועד .
כאשר נולד אליעזר בן יאיר בן מאיר באייר תשמ"ב, הלחין בן אורי לחן, והקליט עצמו מבצע המנגינה כמה פעמים. כפסוק בשיר השירים, כלחן לברכת הנרות, לחן לברכת הבנים, לחן לשיר המעלות, לחן ל"הנה מיטתו שלשמה" וליתר הפסוקים הנאמרים בקריאת שמע על המיטה. הביצוע מותאם לביצוע כשיר שמח, מתון וכשיר ערש רגוע ומרגיע.
לשמיעת המנגינה לחץ כאן
משימה ליום כניסה למצוות – הסרט ההוריזונטלי המצוייר
משימה מיוחדת לבית בן אורי היתה הכנת סרט מצוייר "סרט הוריזונטלי" לקראת האירוע. בשלב הראשון בן אורי בחר הדמות-הנושא לכל סרט כזה, והם היו לפי הסדר: רבי חנינא בן דוסא, רבי פינחס בן יאיר, רבה בר בר חנא, רבי שמעון בר יוחאי וחוני המעגל. בן אורי ליקט מדרשי חז"ל על אותן דמויות, ושזר את המדרשים והמעשים לסיפור עלילה רצוף. חיבר התמליל לסרט, ואחרי כן צייר הסרט המצוייר על גליל חומר שקוף וחזק בגובה 6 ס"מ.
הילד הנכנס למצוות, הודרך " הדרכה צמודה" איך לבצע הקריינות לסרט, אינטונציה, לחנים וכדומה, ובהגיע העת הוקרן הסרט על ידי בן אורי כאשר הילד מבצע הקריינות בלווי אחד התקליטים הקלסיים שבאוסף בן אורי.
היו כמה הקרנות, לפחות 3 בכל פעם, אחת לבני המשפחה המורחבת, אחת לבני הכיתה, ואחת לידידים מתושבי קרית שמואל וחיפה. (הצעירים בינינו זכו שהקריינות הוקלטה, ולא היה צורך לחזור עליה בכל הצגה של הסרט).
בן אורי התחיל הקרנת ציורים על חומר שקוף באמצעות פנס קסם, כבר בצעירותו, ובמשך שנות לימודיו בברלין בגימנסיה ובטכניון. בהיותו חניך ובעיקר כמדריך בתנועת הנוער הציונית - הכין תוכניות לסרטים ולחיבור הטקסטים הנזכרים לעיל, כאשר המכלול הלך והשתכלל ברבות השנים.
אנסה להסביר בקצרה מהו סרט הוריזונטלי. הרעיון הוא לצייר סיפור בציור הוריזונטלי-אופקי, הנמשך מימין לשמאל, ציור אחד שבעת הקרנתו מסובבים את גליל הסרט והתמונה הולכת ונחשפת ומוקרנת – לא כתמונה אחר תמונה אלא כתמונה רצופה. קטע בציור מתחיל מצד שמאל ונמשך למרכז ומסתיים בצד ימין של הקטע המוקרן.
לצפייה בקטע מסרט הוריזונטלי לחץ כאן.
לחנים ליום חתונה.
1. שבע ברכות: כבר בתקופת מגוריהם של מאיר ויהודית בן אורי ז"ל בקבוצת שדה אליהו בעמק בית שאן, בן אורי התאים מלחניו לפסוקים משיר השירים לשבע הברכות הנאמרות בחתונה. הוא ביצע הברכות בחתונות ולימד כמה מחברי שדה אליהו שהשתמשו במנגינות אלו במשך שנים רבות, בחתונות בקבוצה ובני משפחותיהם. בחתונות ילדיו לא חילק את שבע הברכות בין מכובדים שונים, אלא ביצע אמר ושר בעצמו את כל שבע הברכות בלחנים שהתאים להן, ולקראת אחת החתונות אף הדפיס הברכות והתווים עם סמל מערת אליהו בראשן.
2. לחן מוביל לחתונה. החתונות של הילדים שהובילו ההורים לחופה היו במערת אליהו הנביא בחיפה. לקראת כל חתונה, בן אורי הלחין קטע חדש (פסוק או פסוקים) משיר השירים. לחן זה הותאם למילות השיר-"אליהו הנביא" הנאמר בכל מוצאי שבת. אליהו הנביא במנגינה המחודשת הושמע בכל חתונה לפני ואחרי החופה, ובתוך המשפחה במוצאי שבת, ובשיר המעלות בשבת כלה/שבת חתן ובשבת שבע ברכות. בחלק מההזמנות שולבה המנגינה בנוסח ההזמנה.
האלבום לבת המצוה של מוריה הי"ו
לבת המצוה של הבכורה בנכדותיו, הכין בן אורי אלבום מיוחד במינו, בו שילב תמונות ואירועים ומעשים מעולם המשפחה ,עם אירועים ומעשים ומדרשים מפרשת השבוע, מההפטרה, ומענייני דיומא במדינת ישראל, - אלבום שסיים את הכנתו בראש חודש תמוז.
במה המדובר ?
כחודש לפני הבת מצוה נולד בן-אח למוריה , אליעזר, שהיה בגדר "פנים חדשות" במשפחה.
ביום ט"ו בסיון תשמ"ב – 6 ביוני 1982 התחילה למעשה מלחמת לבנון הראשונה מבצע של"ג. אבא של מוריה היה מגויס במלחמת שלום הגליל, ולכן השמחה המשפחתית לרגל הבת מצוה נדחתה לחודש אלול, לאחר שהשתחרר מהמילואים. פרשת השבוע היתה פרשת חוקת, וההפטרה = הפרק מספר שופטים על יפתח הגלעדי.
באלבום
1. השער "אלבום זכרונות מאת מוזיאון בן אורי לבת מצוה מוריה..." עם תמונת המוזיאון.
2. "הנה מטתו שלשלמה" מילים משיר השירים ולחן (1944) - תווים של בן אורי, מנגינה בה משתמשים בקריאת שמע שעל המיטה, אותה שמעה מוריה מימיה הראשונים וממשיכה לאמר ולהשמיע לילדיה ונכדותיה.
3. "זאת חקת התורה" פסוק ומדרש חז"ל, האיורים על הקיר במדרגות למוזיאון, ואיור "פרה אדומה" מרפת שדה אליהו משנת ת"ש, כאשר סבתא יהודית ז"ל היתה הרפתנית בקבוצת שדה אליהו.
4. "ונתתם אותה אל אלעזר הכהן..." מתוך פירוש הרמב"ן ואיור-קישור מאלעזר לאליעזר האח החדש.
5. נחש הנחושת, " עשה לך שרף ושים אתו על הנס..." מחשבות ראשונות ליישום שיטת "לשון בניה בתורה" לנחש הנחושת שגם בו קיימת מצות ה' "עשה לך..."
6. "על כן יאמר בספר מלחמות ה'" משירת הבאר ומפירושו של ראב"ע, ואיור עוג מלך הבשן יושב על החומה מתבונן ומתנכל למחנה בני ישראל.
7. "אעקר הר בן ג' פרסאות...." המדרש על עוג והריגתו על ידי משה רבנו – איור-אקוורל.
8. "ויכו אותו" – ו-המשכן לפי שיטת "לשון בניה בתורה" של בן אורי, המתקשרת ל"נחש הנחושת".
9. " ויפתח הגלעדי היה גבור חיל..." הפסוקים מההפטרה ודברי המדרש ואיור הבת היוצאת לקראת יפתח. – מתוך הפטרת פרשת חוקת.
10. "משם בארה" – מתוך שירת הבאר, ומדרש חזל על הניסים המופלאים במלחמת ארנון. איור הקניון של נחל ארנון.
11."ויקם אחריו יאיר הגלעדי..." מספר שופטים. בהקשר של יאיר הגלעדי-בן אורי. ויהי לו שלושים בנים רוכבים על שלושים עירים..."| על העייר שבראש שיירת העיירים רוכב אליעזר בן יאיר . פסוקים שבן אורי הלחין להולדתו של יאיר, (אבא של מוריה) - הלחן לשיר המעלות בליל שבת המושר במשפחה "...עד היום הזה".
12. אירועי מלחמת שלום הגליל הפורצת באמצע חודש סיון , אותם מקשר בן אורי ברמיזה למלחמות ה' בסיחון ועוג ומלחמת יפתח בבני עמון, בתוך האלבום שזורים עמודים מהעיתון "הצופה" המתייחסים למלחמת לבנון, מהתאריכים: ט"ו, י"ז, י"ח י"ט , כ' ו-כ"ג בסיון תשמ"ב ( 6-14 ביוני 82) .
סוף דבר.
החגיגה המשפחתית לבת המצווה של מוריה, ולאבא שחזר בשלום מהמלחמה, מתקיימת בחודש אלול, ובו מוצגת עבודתה של מוריה "פרויקט בת מצוה", התלויה עד היום בבית הכנסת חפץ חיים בפתח תקוה, ובה מברך סבא מאיר בן אורי את מוריה, וקושר בדבריו את זכרה של סבתא יהודית שנפטרה בשנת תשל"ז – אם המשפחה כשהוא מפתח את הרעיון ש"אם" הוא היסוד והבסיס לאמת, אמונה ואמנות.