top of page

לשון בניה בתורה - אדריכלות מהר סיני

יאיר בן אורי

בשבט תש"ט אושרה צורתו-עיצובו של סמל המדינה – שבמרכזו המנורה בעיצוב המצוי בשער טיטוס. בשנים שלאחר מכן,  התעורר דיון  ציבורי, האם צורת המנורה שבשער טיטוס זהה לצורת המנורה שהיתה במקדש, והאם ראוי לשנות המנורה בסמל המדינה לצורת המנורה המופיעה בעדויות היסטוריות מתקופת בית שני. בן אורי התחיל להתבונן וללמוד הנושא, וטען שהמנורה המקורית הראשונית היא מנורת המשכן וממנה יש ללמוד. בן אורי החל במחקר איך נראתה מנורת המשכן, על פי הכתוב בתורה ובדברי חז"ל.
בשנים תשי"ג-י"ד, התחיל בן אורי לחשוב מחשבות בדרכו של בצלאל בן אורי שידע לצרף אותיות שנבראו בהם שמים וארץ, והגה הרעיון שכל מקום שהקב"ה מצווה בתורה לבנות מבנה פיזי – באותיות, במילים-תיבות ובפסוקים למספרם, טמונה התכנית האדריכלית כיצד לבנותם. המנורה המשוקדת היתה המושא הראשון של מחקרו. ממנה הגיע לתיבת נח, ואח"כ לארון, לשולחן ולמזבחות, המשכן וחצר המשכן ועד הכיור וכנו.
אי אפשר לקרוא פסוקי התורה ובהם מצוות בניית המשכן וכליו כפשוטם בלבד, אלא נדרש דיוק ודקדוק בכל אות ותיבה, מדוע ולמה נכתבו כפי שנכתבו, ומה למדו משה רבנו ובצלאל בן אורי מכל פסוק, תיבה ואות כדי לדעת לבנות את המשכן וכליו בדיוק. – זו הדרך להבנת הפשט האמיתי בצוויים בתורה לבנות. 
בן אורי כינה את שיטתו "אפיגרפיה טופולוגית", ואימץ השם שהוצע ע"י ד"ר בן נון "לשון בניה בתורה". בן אורי הסביר שהאדריכלות של המשכן וכליו ותיבת נח מאופיינת בכך שהיא אדריכלות של מבנים ניידים בניגוד למקדש שהוא בנין של קבע, ואינו מופיע בתורה עצמה.
חלומו של בן אורי היה לזכות ולהשתתף בבנין בית המקדש, ומצאתי סימוכין לענין בפסוק מדבה"י ב' ו' 7  "ויהי עם לבב דויד אבי לבנות בית לשם ה' א-לקי ישראל"   לבב- ראשי תיבות לשון בניה בתורה.
ה"אני מאמין" של שיטת "לשון בניה בתורה" כפי שהוגדרה על ידי אבי האדריכל מאיר בן אורי הוא, שבצו העשייה בתורה, מספר התיבות, מספר האותיות, הפיסוק לפי המסורת המבוטא על ידי טעמי המקרא, יחד עם תוכן הכתוב, יוצרים שלימות המהווה תכנית אדריכלית - הנדסית מפורטת ומדויקת לבניית המשכן וכל כליו. פענוח הצופן, גילוי הסוד מהי התכנית לבניית כלי זה או אחר לפי שיטה זו, אינה מביאה בהכרח לפתרון אחד בלבד. לאחר שהגענו לפתרון אחד, המשכנו וניסינו והגענו לפתרון שני, נשווה הפתרונות ונשקול מהו הנכון יותר, איזו דרך מוסיפה פתרונות לבעיות נוספות שלא הבחנו בהן בפתרון הראשון. תורה היא ולימוד היא צריכה.
במחקרו התמודד בן אורי עם סוגיות הכלים של נזכרו בהם מידות, המנורה שהתורה אומרת רק שנעשתה מככר זהב, והמידות שנזכרו בדברי חז"ל, והכיור בו הדברים סתומים יותר מבמנורה, ובהסברים למה ומדוע התורה כופלת הצווי בלשון ועשית והתיאור שלאחר המעשה "ויעש" בפרשית ויקהל-פקודי. בן אורי בחן מהו קנה המידה בכל מקרה, תוך קביעה חד משמעית שאינו נכנס לסוגיה כמה ס"מ יש באמה או בכל יחידת מידה אחר. כאדריכל - בן אורי לא עסק בגימטריות או במשמעות המשכן וכליו מבחינת תורת הנסתר.

bottom of page