מנורה וחנוכיה – מה עדיף ?
מנורה וחנוכיה – מה עדיף ? תכנית עין צורים של מאיר בן אורי ז"ל והמנורה
יאיר בן אורי
המנורה העסיקה את בן אורי ברבות מיצירותיו, אך גם בחנוכיות שלח ידו. מנורות וחנוכיות בבתי כנסת, על בתי כנסת, באקסליברס, באיורים ובמחקרו הראשוני בנושא לשון בניה בתורה, בה מצא בלשון התורה, פסוקים, מילים ואותיות, את התוכניות ההנדסיות לבניית דברים שהבורא ציווה בתורה לבנותם מהמשכן וכליו ועד תיבת נח. ברשימה זו נעסוק במנורות בתחום התמחותו אדריכלות – תכנון ערים. בן אורי תכנן ישובים מכפר הנוער הדתי דרל שדה אליהו, כפר עציון ומשואות יצחק בגוש עציון לפני מלחמת השחרור, ועוד. כשנה לאחר קום המדינה, בן אורי התבקש לתכנן שתי נקודות התיישבות חדשות , קרובות מאד זו לזו בדרך מקרית מלאכי לאשקלון, את עין צורים ומשואות יצחק, של הקיבוץ הדתי. ידוע שעין צורים תוכננה על בן אורי בצורת מנורה – תכנית יחודית – יהודית בצורתה, שנועדה לקבוע בקרקע את סמל מדינת ישראל, ראשית צמיחת גאולתנו ואכן כאשר אנו רואים את הסקיצות הראשונות של עין צורים ניתן להבחין בצורתה של המנורה. להלן נראה התוכניות בשלבים שונים בתכנון. מחץ הצפון בתוכניות ניתן לראות שפני המנורה היו לכיוון צפון-מערב שלושת ההצעות הראשונות היו מהחודשים תשרי-חשון תש"י. חג החנוכה מתקרב, ובתחילת כסלו מוצעת תכנית שונה במקצת..... המנורה הפכה לחנוכיה, משבעה קנים נעשו שמונה ועוד אמצעי לשמש, ופני המנורה לכיוון דרום-מזרח. מה קרה ?
כפי הנראה נימוקים של כיווני רוחות וכדומה גרמו לשינוי כיוון פני המנורה, ומיקום בנייני המשק ביחס למבני המגורים, חדר האוכל ובית הכנסת. אך הסיבה למעבר ממנורה לחנוכיה לא התבררה, כנראה מזלו של חודש כסלו והחנוכיה גרמו למהפך. תבנית המנורה לא נשתמרה בעין צורים עם התפתחותה מנימוקים שונים, ובעיקר כווני רוח, (בתקופה שלא היו מזגנים, ואפילו לא מאווררים) באותה תקופה בן אורי תכנן במקביל, מבחינת לוח זמנים, גם את משואות יצחק הסמוכה לה. כאשר מתבוננים בתכנית משואות יצחק לא ניתן שלא לראות בה את המנורה. אף על פי שלמנורה זו אין קנה ורגליים-בסיס ואינה מדויקת ומסוגננת כבעין צורים. .
ואכן בצורה זו נבנתה משואות יצחק, בלי כותרות בעיתונות על הישוב שצורת המנורה אלמנט מרכזי בתכניתו. נמצאנו למדים שתכניות שני ישובים הסמוכים, עין צורים ומשואות יצחק ובנייתן בפועל, היו בצורת החנוכיה – עין צורים, ובצורת המנורה - משואות יצחק. התבוננתי בתוכניות העכשויות ובצילומי האויר של שני הישובים ונראה לי ברור, שבעין צורים כמעט ולא ניתן לראות זכר לחנוכיה ואילו במשואות יצחק נשתמרה צורת המנורה נמצאנו למדים שהחנוכיה היתה טובה לתקופה קצרה – כשמונת ימי החנוכה, ואילו המנורה מחזיקה מעמד כבר כששים שנה, כמנורה שבה מעלים אש תמיד...(מנורה = אש בגימטריה), ויפה כח המנורה מכוחה של החנוכיה.