top of page
benuri

המנורות – פמוטים מאיטליה ומנורות "זכור" בבית הכנסת הגדול בקרית שמואל. לקראת שבת זכור תשפ"ג

לקראת שבת זכור תשפ"ג - יאיר בן אורי


א. ביומן שיחזור והקמת ארון הקודש מאיטליה, שניהל או"מ אדריכל מאיר בן אורי ז"ל,

וביומנו האישי נכתב ביום כ"ד בטבת ה'תשי"ח – 16 בינואר 1958 שירד גשם שוטף, והפמוטים שהיו בארגזים ליד בית הכנסת התרטבו , ולכן הוכנסו בדחיפות לתוך בית הכנסת. נערך סקר למצבם של הפמוטים והתברר שציפוי הפמוטים ניזוק , היו חלקי מתכת,גבס וציפוי זהב שהושחתו. ביומן אבא ז"ל הכין רישומים של הפמוטים וכמה הצעות-רעיונות לשיפוצם – ולהחזרתם לשימוש כפמוטים.




ב. בא' בחשון תש"ך -2 בנובמבר 1959 כתב ד"ר נכון לאבא ששמח לשמוע על הצבת הפמוטים, וכתב שאם אין בארץ נורות חשמל ארוכות המתאימות לפמוטים (כפי שהיו במקור –י.ב-א) אז הוא (ד"ר נכון) ינסה להשיג נורות כאלה באיטליה.


ג. בחודשים שלאחר מכן, אבא בשיתוף הנהלת בית כנסת הסכימו להתקין ארבע מנורות משולשות, עם ציורים על זכוכית בארבעת פינות הבמה, ושני מנורות "יזכור" שיותקנו על הפמוטים , אותן ידליקו בעשירי בטבת , בתפילות יזכור וביום הזכרון לחללי צהל, וניתנה לציבור אפשרות להשתתף בעלות המנורות לעילוי נשמות בני משפחה.



ד. יש תכנית של אבא ז"ל משנת תשכ"ג ולפיה שני מנורות "יזכור" כשבכל אחת ששה קנים קבועות על קיר ארון הקודש משני הצדדים של ארון הקודש, ועל הפמוטים מאיטליה יש שני מנורות בצורת נר לבן רחב וגבוה, ועל הקערה שמתחת לנרות אלו כתוב מימין "זכור" ומצד שמאל "שמור" כשני נרות לכבוד שבת קודש.



ה. קיים צילום שחור-לבן שבו נראים הפמוטים עם מנורות " זכור" ו-"שמור" , חזן ומקהלה.


ו. ביומנו של אבא, רשם ביום י"א בתשרי תשכ"ו 7 באוקטובר 1965, את הרעיון שכנראה עלה במחשבתו ביום הכיפורים, בתפילת יזכור . שלוש שורות ובכל אחת 2 מילים – שש אותיות והן:

זכור את

אשר עשה

לך עמלק

המחשבה שביסוד כיתוב זה בחלוקה זו, היא כנגד ששת המליונים שנרצחו בשואה על ידי עמלק. בכל מנורה שש קנים ושלוש שורות של שש אותיות : "זכור את, אשר עשה , לך עמלק " ששת הקנים ושש האותיות בכל שורה כנגד ששת המליונים. אך צירוף כל האותיות נותן "חי" אותיות, עם ישראל חי וזוכר את אשר עשה לנו עמלק בדור האחרון. הרעיון עובד לסקיצה מפורטת .



ז. השלט "יזכור" במנורות הוחלף בציור על זכוכית עם המילים בסדר זה, ומנורות אלו הורכבו על הפמוטות ,(תמונה מס' 4) ושם התנוססו , עד לשיפוץ הפמוטים והשבתם למתכונת שהיתה באיטליה, ושני המנורות חזרו למקומן על הקיר משני צידי ארון הקודש.



ח. זכיתי ומצאתי דבר, שאינני יודע אם אבא ז"ל חשב עליו וחישב אותו,

אבל המילים " זכור את אשר עשה לך עמלק "

בגימטריה שווה למאה פעמים ח"י. 1800.

עם ישראל יזכה ויגדל פי מאה,

ובלבד שיזכור את אשר עשה לנו עמלק ואת תעודתו של עמלק בעולם,

כשלושת הפירושים של רש"י במקום.


ט. בשנת תש"ע , 2010, הגיעו לקריית שמואל שני היסטוריונים מריג'ו אימיליאה והביאו תמונות מבית הכנסת שחרב. בהשראת התמונות הללו החליטו הגבאים בראשותו של מר יוסי וייס, שלקח על עצמו את שיחזור וטיפוח בית הכנסת, להחליף את המנורות למנורות המקוריות. בימים אלו עומדים בראש הפמוטות מנורות בצורת נרות. שתי מנורות "היזכור", תלויות, היום, משני צידי ארון הקודש.


וכך נראה ארון הקדש והפמוטות ומנורות "זכור את אשר עשה לך עמלק" משני צידי ארון הקדש.



コメント


פוסטים
צור קשר

יאיר בן אורי.

טל:050-6220251 מייל: yba67bu@gmail.com

bottom of page